Melanie Raaijmakers
09/19/2023
2 min
0

Vergroot je flow factor

09/19/2023
2 min
0

Flow is een natuurlijke bron in jezelf. Je zit in de flow wanneer je helemaal op gaat in je bezigheid en de tijd lijkt stil te staan. Je bent geconcentreerd, geïnspireerd en dingen lijken als vanzelf te lukken. Flow geeft een boost aan je vitaliteit, veerkracht en voldoening. Je hebt het vast vaker meegemaakt.

Werken vanuit flow is belangrijk om gezond, betrokken én met plezier te blijven werken. Toch werken we gemiddeld maar 4-6 uur per week vanuit onze flow. Dat kan eigenlijk best omhoog. Maar hoe?

Door allerlei omstandigheden kan het zijn dat je minder flow ervaart dan je zou willen. Deadlines, familie omstandigheden, een nieuwe baan of andere oorzaken leggen druk op ons. Daar komen onze eigen verwachtingen nog eens bij. Zie alle bordjes maar eens in de lucht te houden en je innerlijke rust te behouden. Terwijl ontspanning juist een basisvoorwaarde is om flow te ervaren.Je hebt rust en ruimte nodig om in je flow te komen. In je hoofd en om je heen.

Hier volgen 10 tips.

  1. Maak tijd vrij in je agenda.
  2. Laat anderen weten dat je niet gestoord wilt worden.
  3. Zoek een prettige plek op die je helemaal voor jezelf kunt gebruiken.
  4. Leg je telefoon/smartwatch uit het zicht, zet het geluid uit.
  5. Muziek waar je graag naar luistert kan je in de juiste stemming brengen. Stilte is ook prima.
  6. Sluit je ogen en focus je aandacht op je lichaam. Ontspan je spieren en volg je ademhaling een paar minuten. Zit je lekker, zijn je spieren ontspannen?
  7. Afleidende gedachten die terugkeren schijf je even op en leg je naast je neer.
  8. Focus op wat je wilt gaan doen, onderzoeken of bereken.
  9. Geef jezelf toestemming om te experimenteren. Hoge verwachtingen geven druk en dat vermindert je creativiteit.
  10. Begin gewoon en weet dat er geen goed of fout is. Ervaring brengt altijd nieuwe informatie om verder te kunnen ook al is het niet meteen perfect.

Kortom: ontspanning, focus en de juiste mindset zijn basis ingrediënten.

Disclaimer: Met name het bepalen van je doel en het aanzetten van een juiste mindset zijn vaardigheden die je kunt trainen. Hierbij gaat het nog wel eens mis. Doelen zijn te groot waardoor je creativiteit lam slaat. Of je raakt verveeld als gevolg van te weinig uitdaging. Angst voor mislukking en perfectionisme kunnen in de weg staan. Je kunt van alles tegen komen en dat is heel menselijk.

Tijdens onze Flow Workshop bespreken we de universele flowfactoren en ga je experimenteren hoe je die kunt vertalen naar jouw wensen. Vervolgens bekijken we welke lastige situaties er voor zorgen dat je niet in flow komt en hoe hier mee om te gaan. Deze vaardigheden helpen je om meer flow te ervaren in het dagelijks leven. Dit is een leerproces dat een leven lang duurt. Het is nooit te vroeg of te laat om deze levenskunst te beoefenen 😊.

Nieuwsgierig naar onze Flow workshop ? Deze wordt zowel incompany als online gegeven. Alle info vind je op onze website BuroWorkflow. Informeer naar de mogelijkheden via buroworkflow@gmail.com.

Graag tot ziens!


Melanie Raaijmakers


Reacties