Melanie Raaijmakers
10/17/2023
3 min
0

Even geen positiviteit alsjeblieft!

10/17/2023
3 min
0

Bah!

Een van de grootste misverstanden over positieve psychologie is dat we zouden moeten streven om altijd maar positief te zijn. Tegen beter weten in. Tegen de dagelijkse tegenvallers in. Tegen het verdriet of frustratie in. Vermoeiend.

Stel je hebt een dierbare verloren en iemand probeert je op te beuren. Goedbedoeld maar woorden als “Wat vreselijk voor je maar probeer toch te genieten van de kleine dingen”. Alsof het verdriet er niet mag zijn, een fout gevoel is. Of wanneer een project waaraan je gewerkt hebt anders loopt dan je had gehoopt. Je frustratie voelt en iemand zegt: “Niet bij de pakken neerzitten, ga door, hou vol, je kunt het”.

Allemaal waar en lief bedoeld maar nu even niet. Je kunt niet om een heftige emotie heen zonder die te voelen. Onmogelijk. En als we dat wel doen roept ons lichaam ons vanzelf terug. Dan krijgen we klachten of worden ziek. Een emotie is pure energie en wil stromen. Door je gevoel te accepteren zoals het is ben je eerlijk naar jezelf. Je hoeft niet te vechten tegen een gevoel want het is er gewoon. Ook al vind je dat je je erover heen moet zetten. Wanneer je je gevoel toe laat zal het transformeren . Als een natuurlijk proces. Je oordeel over een “negatief gevoel” als je dat hebt kun je ook beter loslaten wat dat veroorzaakt extra lijden. We weten het wel maar ons gevoel gewoon ervaren zoals het is zonder oordeel is een leven lang oefenen. Voor mij althans, misschien ben jij er al beter in.

Hoe? Ga een paar minuten rustig zitten op een plek waar je niet gestoord wordt. Doe je ogen dicht en richt je aandacht op je lichaam. Maak ruimte voor het voelen van wat er is. Bij sommige mensen gaat dat heel makkelijk en anderen hebben wat meer geduld nodig maar er leeft van alles onder de oppervlakte, heus.

Wanneer je stopt met vechten tegen een gevoel dat je misschien liever niet hebt hou je energie over om voor jezelf te gaan zorgen. Wat heb je nodig? jijzelf of iemand die naar je luistert, getroost worden, even alleen zijn, schrijven, de natuur in? Dat werkt beter dan geforceerd “positief te blijven”. Gek genoeg is dat de snelste weg naar boven. Hmmm…. Worden we nu toch weer positief?

Persoonlijk voorbeeld. Laatst voelde ik een enorme machteloosheid. Ik kon er niet van slapen. Zo veel slecht nieuws in de media. Ik vind dat er zorgelijke ontwikkelingen zijn in Nederland, laten we het nog maar niet over de rest van de wereld hebben! Als individu heb ik daar geen invloed op. Dat is wat me dit ongemakkelijke gevoel geeft. Door dat gevoel toe te laten zie ik er een boodschap in dat ik blijbaar wil bijdragen aan een meer rechtvaardige wereld. Maar dat doel is veel te groot. Is de wereld altijd rechtvaardig geweest in de geschiedenis? Ik heb wel invloed op mijn eigen gedachten en gedrag. Een mediadieet of verschillende kanalen raadplegen helpt. Ik wil me niet afsluiten maar ook niet overstelpt worden. Hoe kan ik dit gevoel van onmacht vertalen in acties waar ik en mijn omgeving wat aan hebben? Zo kan een rotgevoel een signaal zijn om iets op te pakken dat aan je waarden rammelt. Ik kijk wat er wel in mijn bereik ligt om meer liefde en verbinding te creëren in mijn eigen omgeving. Daar word ik toch weer blij van. Damned.

Dat is voor mij de reden om gratis online Flowreren meetings te faciliteren.

Heb je zin in een opkikker? Ik geef regelmatig een flowsessie waar je gratis aan mee kunt doen. Lekker online vanuit je luie stoel of waar je ook bent. Geen voorbereiding nodig en no strings attached. Ik vind het gewoon leuk om dit te faciliteren omdat ik uit ervaring weet dat je makkelijk samen in een positieve spiraal kunt komen. Ook al is het leven nooit alleen positief. Alles hoort erbij. We hebben alleen wel een keuze waar we ons op focussen en wat we kunnen doen om onszelf te ondersteunen. Als gelijkgestemden geven we elkaar energie zonder dat het ons wat kost. 

Enkele reacties: "Wat mooi dat we dit met elkaar kunnen delen terwijl we elkaar niet eens kenden." "Ik krijg er echt energie van, dank voor dit uurtje" en "Wanneer is de volgende?" Doe je ook mee?

De volgende is op maandag 30 oktober van 20.00 – 21.00 uur!

Meld je aan via buroworkflow@gmail.com en ontvang de gratis link. Tot de 30!

(delen = top!)

PS. Omarm jezelf met alles wat er is, dat is de meest veerkrachtige manier om door het leven te gaan. Klinkt misschien soft maar softijs kan best lekker zijn:-).


Reacties