Huidhonger, Aanraking als eerste levensbehoefte.

Aanraking als eerste levensbehoefte.

Huidhonger is de natuurlijke behoefte van mens (en dier) aan fysieke intimiteit. Een knuffel, een arm om je heen, een high five, een klapje op je schouder en ga zo maar door. Allemaal uitingen van verbinding. Dat je door de ander gezien wordt. Dat je er toe doet.
Tijdens deze intelligente lock-down is het fysieke contact met een familielid, vriend of vriendin, collega of sportmaatje een van de dingen die we het meest missen. Zeker bij rituelen zoals een begrafenis waarbij je de nabestaanden niet fysiek kunt troosten of getroost kunt worden. Dat doet pijn. Waarom is aanraking zo belangrijk voor ons?
Basisbehoefte
We maken geluk hormonen aan als we elkaar aanraken. En dat hoeft niet eens sensueel te zijn. In tegendeel, in ons dagelijks contact is een kleine aanraking al genoeg om een gevoel van verbinding te benadrukken. Een ober in een restaurant die na het diner even je schouder aantikt en vraagt of alles naar wens is geweest krijgt bewezen meer fooi.
Er zijn onderzoeken waarbij couveuse kinderen die aangeraakt worden sneller groeien en vitaler zijn dan baby’s die niet opgetild en gedragen worden. Aanraken is een non-verbale manier van waardering en bevestiging.
Wat doet ontbering met ons?
Psychiater Bram Bakker waarschuwt voor de psychologische effecten van deze corona crisis.
“De 1,5 meter economie is een technocratische uitvinding. Alsof je besluit voortaan te koken zonder peper en zout. Je haalt een fundamenteel bestandsdeel uit de natuurlijke menselijke behoefte”.
Mensen die niet goed in hun vel zitten kunnen psychische klachten ontwikkelen en vereenzamen. Door een gebrek aan prikkels kan een bore-out op de loer liggen. Ouderen of mensen die alleen wonen (zo’n 25% van de huishoudens in Amsterdam) ontberen elk fysiek contact op dit moment. Hier hebben we allemaal in meer of mindere mate last van. Het bellen, face timen, zoomen en appen voorziet gelukkig wel in onze behoefte aan sociaal contact. Sommige mensen vinden online vergaderen of leren juist veel prettiger omdat ze bijvoorbeeld meer ruimte ervaren voor zichzelf of letterlijk minder in beeld zijn. Teveel nabijheid kan ook verstikkend werken. Laten we zoeken naar een prettige balans die heel persoonlijk is. Het is een mooie gelegenheid ons bewust te worden van de kracht van aanraking en onze persoonlijke behoefte hierin. Zeker met de aankomende 1,5 meter economie.
Waardering
Het gebrek aan aanraking kunnen we deels compenseren door het uitspreken van waardering. Meer dan we gewend zijn. Dat is best gek of misschien doe je het al. Denk aan je partner, je familie, je collega, je baas, de buurvrouw. Je kunt er vandaag al mee verder. Bijvoorbeeld:
“Schat heb ik vandaag al gezegd dat ik van je hou?”
“Wat heerlijk om je stem te horen, dat geeft me energie”
“Bedankt voor je aandacht, dat doet me goed”
“Ik waardeer je doorzettingsvermogen, zeker in deze tijd vol nieuwe uitdagingen”
“Heerlijk dat ik zo met je kan lachen, you make my day”.
Waardering uitspreken makes everybody happy. De zorgmedewerkers teren op deze energie boost vanuit de samenleving. Vergeet ook je naasten niet ?.
Massage
In mijn carrière als zelfstandig ondernemer begon ik 21 jaar geleden als massagetherapeut. Het is frappant hoe snel aanraking het contact zoveel gemakkelijker maakt. Oprechte aandacht roept een gevoel van verbondenheid en veiligheid op. Dat het helemaal goed is zoals je bent. Je hoeft aandacht niet te verdienen, je hoeft alleen maar te zijn. Respect gewoon om wie je bent is genoeg. Of je nu met een klacht komt of puur voor de ontspanning. Je voelt je lichaam ook makkelijker door aanraking. Waar het vast zit, waar het stroomt, waar vermoeidheid zit. Massage helpt om stress en gedachten los te laten, je een moment over te geven en nieuwe energie op te doen. Dat verbetert je immuunsysteem en je humeur. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik naast mijn workshops en trainingen nog steeds regelmatig masseer en deze vorm van contact kan ervaren. Het is voedend, bevestigend en bemoedigend voor klant en behandelaar.
Ik kijk dan ook uit naar de dag dat we weer naar onze klanten kunnen om de huidhonger te blussen met onze verkwikkende massages. Misschien met handschoenen en mondkapjes maar daar voelen we wel doorheen.
Wil jij na de lock-down ook een workmassage op je werk  klik dan hier.
Wil je iemand (of jezelf) verrassen met de landelijke massagebon  klik dan hier.
Wil je met je team een online flowsessie boeken voor een prettige energie boost  klik dan hier