Flowreer training
Melanie Raaijmakers
04/06/2024
2 min
0

Je brein is als een jonge hond

04/06/2024
2 min
0

Honden kunnen met ongekende energie almaar doorgaan. Waken, speuren, achter ballen aanrennen en terugbrengen. Zet je hond aan het werk om te voorkomen dat hij aan stoelpoten gaat knagen, schoenen verslind of ander ongewenst gedrag vertoont.


Vergelijkbaar met ons brein. We produceren gemiddeld 70.000 gedachten per dag. Briljante ingevingen, dagelijkse beslissingen maar ook pieker gedachten. De eeuwige rondjes om de kerk en aannames die nergens op gebaseerd zijn. Deze gedachten houden ons gevangen.


Geloof niet alles wat je denkt.

Ons brein is een gedachtenfabriek die doorratelt. Als je “Af!” roept tegen een jonge hond zal hij verschrikt opkijken en gewoon doorgaan zodra je je omdraait. Ook ons brein heeft training en opvoeding nodig.


Focus

Uitgaande van het feit dat we toch al zoveel gedachten produceren, kunnen we ons brein maar beter inzetten voor een doel dat ons dient. Als wij een focus hebben is dat een kluifje voor het brein. Een stok voor de hond.


Voorbeeld

Je bent uitgekeken op je baan. Alles gaat je makkelijk af en er is geen uitdaging meer terwijl je dat stiekum best zou willen. Je energie gaat alle kanten op en lekt weg. Wanneer je focus aanbrengt in deze situatie gaat je brein aan het werk. Je kunt bijvoorbeeld uitzoeken welke kwaliteiten je hebt. Wat je belangrijk vindt en waar je plezier aan beleeft.


Betrek vertrouwelingen erbij

Wellicht zijn er creatieve aanpassingen mogelijk in je werk. Misschien zoek je daar hulp bij. Praten met mensen die je inspireren of doen wat jij graag zou willen. Een opleiding volgen. Om je te voeden met informatie dat kan leiden tot een volgende stap.


Trainingstip

Honden zijn erg gevoelig voor beloning dus als je je brein wilt trainen sta even stil bij alles wat je tot nu toe al bereikt hebt. Elk klein volgend stapje is er weer een, maak er tijd voor. Schrijf het dagelijks op, praat er met anderen over, geef jezelf groeiruimte.


Spelen = leren

Je hoeft nog niet eens een duidelijk einddoel te hebben om je brein aan het werkt te zetten. Een verlangen is al genoeg. Stap voor stap bewandel je de nieuwe route. Het is de kunst dit als een experiment te zien en er van te genieten ondanks onzekerheden. Wat kan er nou echt mis gaan? Zou dat ook kunnen gebeuren als je niets doet?


Mentale rust

Uit het raam staren, wandelen, meditatie en voldoende nachtrust zijn voorbeelden van opladen. Wanneer je dat in acht neemt hou je een gezonde werkbalans. Als ervaren braintrainer.


Wanneer ik gericht aan een project werk merk ik de voordelen.

👉🏽 Tegenvallers voelen als leerproces in plaats van falen

👉🏽 Minder last van negatieve gedachten

👉🏽 Meer gericht op wat er wel kan

👉🏽 Blijer door kleine vooruitgangen

👉🏽 Een doel om mee op te staan

👉🏽 Inspirerende ontmoetingen
Flowreren is verlangens serieus nemen, obstakels onderzoeken en concrete stappen nemen. Flexibel omgaan met tegenslag maakt leven lichter waar het soms tegen zit ...

Reacties