Gelukkige medewerkers zijn productiever
05 februari 2020 
2 min. leestijd

Gelukkige medewerkers zijn productiever

Werkgeluk is geen hipe meer, het is een pijler.

Gelukkig medewerkers zijn 20% productiever.
Dit stond enige tijd geleden in de Volkskrant en komt als conclusies uit diverse onderzoeken. Het artikel geeft tips over meer geluk op de werkvloer. Werkgevers en werknemers die samen naar een prettige werkervaring streven worden daar aantoonbaar beter van. Het instituut voor gelukseconomie aan de Erasmusuniversiteit doet daar onderzoek naar. De tips in een notendop:
1. Geef betekenis aan je werk
Wanneer je bedenkt hoe jouw activiteiten bijdragen aan het grotere doel van de onderneming krijg je daar meer voldoening van. Informatie van leiding gevenden over de invloed van jouw werk voor het geheel draagt daar aan bij. Daarnaast kun je zelf ook betekenis geven. Een schoonmaker kan denken: “Bah, alwees die vieze wc’s poetsen in het ziekenhuis.” Of beseffen dat een goede hygiëne bijdraagt aan een sneller herstel en het welzijn van patiënten.
2. Daag jezelf uit
Routine is onvermijdelijk in elk vak. Probeer toch zoveel mogelijk te variëren. Neem bijvooreeld een andere route of vervoersmiddel naar je werk. Begroet collega’s eens op een andere manier. Ga staand vergaderen of ga eens met een nieuwe collega lunchen. Bij het doorbreken van gewoonten komen gelukshormonen vrij en het maakt je hersenen alerter.
3. Maak iets af
Maak een lijst met taken die je wilt doen. Kies er dan altijd een paar uit die je ook echt af kunt maken die dag. Dit wegstrepen geeft een opgeruimd gevoel. Begin de dag aan de grootste of meest ingewikkelde klus, anders zie je er de hele dag tegenop. Bedenk hoe ver je daarmee wilt komen die dag. Je kunt een grote klus ook verdelen in stappen en die afvinken. Aan het einde van de werkdag bekijk je wat af is gerond en kun je tevredener naar huis. Morgen weer een dag.
4. Doe waar je goed in bent
Iedereen heeft verschillende vaardigheden die hem of haar makkelijk af gaan en je nog leuk vind ook. Waar de ene persoon liever nieuwe dingen ontwikkelt bewaakt de ander graag de kwaliteit van een bestaande dienst of product. Denk je meer in grote lijnen of heb je juist oog voor details? Organiseer je graag activiteiten of neem je liever deel? Laat mensen taken uitvoeren die ze het leukst vinden. Wanneer je kunt doen waar je goed in bent zal je productiviteit met 20% stijgen. Bedenk welke taken je beter kunt afstoten om gelukkiger te zijn. Wellicht is een ander er wel heel blij mee.
5. Help een ander
Uit onderzoek blijkt dat als we iets voor een ander doen dit ons zelf ook gelukkiger maakt. Je kunt kennis en ervaring delen, een kop koffie voor iemand halen. Mensen met elkaar verbinden die zo verder kunnen komen, een compliment geven etc. Zelfs een klein gebaar kan de positieve energie laten stromen. Jezelf zichtbaar maken en anderen aanspreken vergroot bovendien de onderlinge betrokkenheid. Gehoord en gezien worden is een van de meest belangrijke behoeften van een mens. Geef en ontvang:-).
-> Conclusie: Wanneer er oog is voor het welzijn en niet alleen voor de resultaten zal dit de betrokkenheid van medewerkers vergroten en daarmee het werkplezier. Als dit al 20% extra productiviteit oplevert is dat een mooie bijvangst. Oprecht investeren in het welzijn van mensen is een win/win situatie.
Wil je graag inspiratie op doen hoe werkgeluk binnen jouw organisatie kan groeien?
Neem vrijblijvend contact met ons op: 020 – 612 32 85 of buroworkflow@gmail.com.
Reactie plaatsen