3 Tips voor meer energie zonder extra tijd!
19 september 2022 
3 min. leestijd

3 Tips voor meer energie zonder extra tijd!

Het is de week van de Vitaliteit. Dat zal je vast niet ontgaan zijn. We zijn druk met onze. We doen op onze voeding, we proberen tussendoor in beweging te blijven en soms zelfs stil voor een meditatie.

Als we daar druk mee zijn kan stress ontstaan. De druk om te ontspannen, bewegen en een gezonde maaltijd op tafel te krijgen binnen de tijd die je er (niet) voor hebt is een uitdaging. Je wilt graag meer aandacht aan een gezonde verliefd maar hoe dan? 

Hier zijn  3 effectieve tips  die je tijdens je dagelijkse routine kunt toepassen. Tijdens het tandenpoetsen, onderweg of op het toilet. Eerst iets over onze geest.

We hebben ongeveer ca. 60.000 gedachten per dag en gemiddeld 70% daarvan is negatief. Niet omdat we dat zo leuk vinden. Ons brein wil ons behoeden voor gevaar, zo zijn we. Dat is uit zelfbehoud. Maar staan we niet te strak afgesteld? Waar je s 'nachts wakker ligt van hersenspinsels blijkt het overdag vaak mee te vallen. De beren op de weg bijten niet maar lopen hooguit in de weg. Wat is nu eigenlijk echt belangrijk om je druk over te maken? Piekeren kost bakken met energie. Het is zeer ondermijnend voor onze algemene gezondheid.

TIP 1. Begrens negativiteit

We leven in rare en dat brengt voor velen angst en stress met zich mee. Ik merk het zelf ook. Het kost meer moeite om positief te blijven en me niet mee te laten slepen door het nieuws van de dag. Zoek het nieuws niet de hele dag op, er is een maximum dat je aan negativiteit aan kunt. Uit zelfbehoud. Wat heb je eraan als je afbrandt voordat je oud bent? De tijd tikt door en je kunt het maar 1x uitgeven…..

TIP 2. Focus op wat je wel kunt.

Volgens de cirkel van invloed hebben we nauwelijks invloed op de mensen en gebeurtenissen om ons heen. Wél op de gedachten die we erover hebben. Onze innerlijke dialoog gaat maar door. Je bent bijvoorbeeld bang dat je iets niet kan, dat je anderen teleurstelt, dat je niet goed genoeg bent, als het uit komt dat je je baan klinkt, je huis, je partner en in de goot beland. In 3 minuten is je leven verwoest. Je brein denkt dat het echt waar is en je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk stijgt en stresshormonen gieren door je lijf. Logisch dat je niet meer slaapt. Slecht voor hart- en bloedvaten. Gedachten wekken een bepaald gevoel op. Dat kan positief of negatief zijn. Het is maar hoe je het bekijkt. Je bent niet je gedachten, je hébt ze. Ze worden gevormd door opvoeding, eerdere gebeurtenissen, (onbewuste) angsten of dingen die zich in je hoofd hebben genesteld omdat je ze vaak gehoord hebt. Maar is het waar? Hoe weet je dat het waar is? Als je ergens door geraakt bent sta eens stil bij wat je denkt. Relativeer. Bedenk dat er meerdere kanten aan een situatie zitten. Kies een positie die jou en anderen het beste dient. Dit keuzemoment is te trainen.

Ik weet hoe het werkt en toch gaat mijn brein soms met me aan de haal. Vorige week nog. Ik was op een heel interessant congres over vitaliteit en werkplezier. Helemaal mijn ding. Vol inspiratie door lezingen, onderzoeken, bezoekers en de geweldige organisatie van ICM Opleidingen kom ik thuis met een vol hoofd. Zoveel informatie! Hoe meer ik weet hoe meer ik weet dat er nog meer te weten valt. Ik denk dat ik klein ben en dacht "Weet ik wel genoeg, wie ben ik dat ik nog wat wil toevoegen? Wie zit er op mijn nieuwe training te wachten?" Maar zeker weten doe ik het niet. Ik ga het onderzoeken en leer elke dag met veel plezier. Dat wil ik doorgeven op mijn manier. Daar kun je van houden of niet. Ik vind ook niet elk boek mooi, elke spreker inspiratied of vakantiebestemming zelfs leuk. Voor iedereen is een eigen publiek. Dat geloof ik zeker. Voor jou ook met wat je wilt bereiken. Stap niet op andermans podium maar ga in je eigen theater staan.

TIP 3: Beoefen zelfcompassie

Praat tegen jezelf zoals je tegen je beste vriend van partner praat die om hulp vraagt. Sla in gedachten een arm om jezelf heen, kijk in de spiegel en bedenk wat je graag wilt die dag. Zeg iets opbeurends en focus op wat je al bereikt hebt. Sta jezelf toe om fouten te maken en daarvan te leren. Je kon als peuter toch ook niet gelijk beginnen voordat je gekropen had? Dat je best NEE kunt zeggen als dat zo voelt en JA als het spannend is maar je het toch wilt proberen. Zelfcompassie en dankbaarheid zijn geweldige stressboosters. Geef het door en steek anderen er mee aan:-).


Wil je meer weten over de nieuwe Hoofd & Lijf in Bedrijf training? Schrijf je gratis in voor  het webinar.

Datum: Donderdag 22 september as

Tijd: van 14.00 - 15.00 uur.

Meld je aan en ontvang de opname na afloop    .  

Reactie plaatsen